Yu Lan Leffers winnaar Publieksprijs Kunst & Cultuur 2013.

Donderdag 12 december jl. is in restaurant 1892 Eten & Drinken Yu Lan Leffers uitgeroepen tot winnaar van de Publieksprijs Kunst & Cultuur 2013.

Yu Lan Leffers wint Publieksprijs Kunst & Cultuur 2013

Yu Lan Leffers is (als Dramatherapeut en Theatermaker) het afgelopen jaar zeer succesvol  gebleken in het ontwikkelen van theatervoorstellingen die maatschappelijke problemen als ‘pesten’ adresseert en bespreekbaar maakt. Yu Lan nam trots het beeldje ‘Het Bronzen Visdiefje’ en een cheque van duizend euro in ontvangst van wethouder Hans Haring en directeur Floravontuur Promotie Zoetermeer Margreet van Driel. Inwoners uit Zoetermeer hebben de afgelopen weken ruimschoots gestemd op hun favoriete kandidaat.

 

Yu Lan liet weten erg blij te zijn met de Publieksprijs. Er gebeurt veel in Zoetermeer op het gebied van kunst en cultuur en door deze prijs krijgt het ook de aandacht die het verdient. In het kader van het Kunstmenu (initiatief van de gemeente Zoetermeer) heeft Yu Lan met de voorstelling ‘Loser!’ 1400 kinderen bereikt. Loser! is een voorstelling over pesten, tegen pesten, inclusief een nabespreking om de bewustwording in de klas te vergroten. De voorstelling laat zien hoe onzinnig pesten is en wat het teweeg kan brengen.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking betraden de genomineerden het podium voor een kort optreden of een presentatie. Aanstormend cabarettalent Carlo Kip deed een stukje uit zijn eigen geschreven musical ’Lekker is een vinger lang’. Het team Stadsmuseum toonde een korte film van een politieke stage die zij onlangs in het museum gehad hebben. Kunstenares Hetty Arens, de ontwerpster van wijkmuseum ‘Het Metrum’ sprak een dankwoord uit. Kyra (en Trijntje) de winnaars van Junior Dance 2013 lieten de dans zien waarmee ze het dansprogramma hadden gewonnen. Yu Lan toonde een, in zeer korte tijd,  zelf gemaakte film over de bezoekers die tijdens de uitreiking van de Publieksprijs aanwezig waren. De Wethouder Hans Haring bedankte de Zoetermeerse bevolking voor hun actieve deelname aan de Publieksprijs.

Bronzen visdiefje

Publieksprijs 2013

vlnr: Carlo Kip, Hetty Arens, Yu Lan Leffers, wethouder Hans Haring, directeur Floravontuur Promotie Zoetermeer Margreet van Driel, Jouetta vd Ploeg en Kyra & Trijntje.

 

DE 5 Genomineerden Publieksprijs Kunst & Cultuur 2013

 

De genomineerden waren; Yu Lan Leffers, theatermaker van de voorstelling Loser!, aanstormend cabarettalent Carlo Kip, Wijkmuseum ‘Het Metrum’, Kyra van het dansduo Kyra & Trijntje en het Team Stadsmuseum.

 

poster publieksprijs

 

Yu Lan Leffers
yu lan leffersYu Lan is (als Dramatherapeut en Theatermaker) het afgelopen jaar zeer succesvol gebleken in het ontwikkelen van theatervoorstellingen die maatschappelijke problemen als ‘pesten’ adresseert en bespreekbaar maakt. In het kader van het Kunstmenu (initiatief van de gemeente Zoetermeer) heeft ze met de voorstelling ‘Loser!’ 1400 kinderen bereikt. Loser! is een voorstelling over pesten, tegen pesten, inclusief een nabespreking om de bewustwording in de klas te vergroten. De voorstelling laat zien hoe onzinnig pesten is en wat het teweeg kan brengen.

 

Carlo Kip
carlo kipDe meesten van u zullen Carlo kennen als de jongen waar hij op zaterdagochtend (bij Jongerius) hun warme broodjes halen. Carlo kan echter meer dan dat. Zijn wortels als performer liggen bij het Erasmus College in Zoetermeer. Later heeft hij zijn talent verder ontwikkeld op de Dutch Academy of Performing Arts. Zowel lokaal als nationaal heeft hij vele optredens verzorgd. Hij was te zien in de populaire TV-kinderserie Xmix en is nu zeer succesvol met zijn eigen voorstelling "Lekker is een vinger lang". Met deze voorstelling won deze jonge entertainer reeds het Utrechts Cabaret Festival 2013 en is hij geselecteerd voor de halve finale van Cameretten 2013! Dé springplank voor aanstormend cabarettalent.

Wijkmuseum Het Metrum
wijkmuseum MetrumWijkmuseum Het Metrum in Buytenwegh, ontworpen door kunstenaar Hetty Arens, staat letterlijk centraal in het project 'César Franck zet de toon' van Terra Art Projects. Het wijkmuseum biedt bewoners een platform voor het exposeren van creatieve uitingen. De aanwezigheid van het museum stimuleert ontmoetingen en de verlichte kubus draagt 's avonds bij aan de veiligheid in het gebied. De kleurrijke muurschilderijen op verschillende wanden om Het Metrum heen zijn het resultaat van een samenwerking tussen kinderen, jongeren en kunstenaars.

Kyra
kyraSinds Kyra uit Zoetermeer en haar vriendin Trijntje uit Voorschoten AVRO’s Junior Dance hebben gewonnen zijn zij niet uit het nieuws geweest. Kyra en Trijntje traden o.a. op bij het Junior Prinsengracht concert, de uitreiking gouden Televizierring in Carré, Supercup basketbal, Lucent danstheater, Haagse uitmarkt en op tv bij de kids top 20 en bij ZAPP live. Ook heeft Kyra, samen met Trijntje, hulpprojecten in Oeganda bezocht om meer te weten te komen over het werk van Cordaid Kinderstem dat wordt ondersteund door de AVRO. Bij het IDO kampioenschap in Amsterdam zijn ze ook nog eens 4e van Europa met HipHop geworden. Kyra is inmiddels een bekende Zoetermeerder geworden en heeft samen met Trijntje Zoetermeer op de kaart gezet.

Team Stadsmuseum
team stadsmuseumHet Stadsmuseum Zoetermeer heeft in 2013 een succesvolle en innovatieve samenwerking met het Rotterdam Museum en het Haags Historisch Museum gerealiseerd. Door de directeuren van deze laatste twee musea wordt de creativiteit van het Stadsmuseum geroemd. Op dit moment hebben zij een spraakmakende tentoonstelling 'Populair Modern', deze tentoonstelling gaat over het design van de jaren 50. Tegenwoordig verbinden zij ook social media aan hun projecten, het team Stadsmuseum heeft in een paar weken al zo'n 200 volgers bij elkaar gebracht. Het Stadsmuseum fungeert als levend en levendig huis, waar discussies op gang komen en waar Zoetermeerse inwoners van alle geledingen samen met het museum werken aan de museaal/educatieve presentatie van onderwerpen, voorwerpen en verhalen die dicht bij de mensen staan.

Document acties