Fietsen

Fietsen in vogelvlucht door groeikern Zoetermeer

'Fietsen in vogelvlucht door groeikern Z'meer'

De polder voorbij- Zoetermeer 50 jaar Groeikern

Floravontuur Promotie Zoetermeer heeft een nieuwe fietskaart uitgebracht in het kader van 50 jaar Groeistad. Deze fietstocht van bijna 40 kilometer neemt u mee op reis in de tijd.

Herbeleef de bouw van ‘het structuurplan 1968’:  woonwijken in vier kwadranten met nieuwe wegen, een railverbinding en een stadscentrum met alle nodige voorzieningen. Luchtfoto’s met beelden van omstreeks 1962 en van nu geven u de mogelijkheid de verschillen en zo de enorme groei waar te nemen.

De route laat u eerst even terug gaan naar het Zoetermeer van 1962: de huidige wijk Dorp. Daarna fietst u in chronologische volgorde door de wijken van de geplande en uitgevoerde groeikern: Palenstein, Driemanspolder (1e kwadrant), Meerzicht (2e kwadrant), Buytenwegh, De Leyens (3e kwadrant) en Seghwaert (4e kwadrant). Ontdek de wederopbouw wijk Dorp, de jaren zestig hoogbouwwijken Palenstein en Driemanspolder en proef de stap naar de jaren zeventig in Meerzicht. Dan komen de typische jaren zeventig wijken: de zogenaamde verdwaalwijken of bloemkoolwijken met vooral rondgaande en kronkelende wegen en knusse woonpleintjes met geknikte en verspringende huizenrijtjes in Buytenwegh, De Leyens en Seghwaert. Het sluitstuk is het Stadshart in de wijk Stadscentrum dat met durf en weinig geld is gerealiseerd in de jaren tachtig en het eerste kwadrant  van de ‘compacte stad’ completeerde. In een periode van 20 jaar veranderde een klein dorp in een comfortabele woonplaats voor heel veel mensen uit Den Haag en omgeving.

De route is beschikbaar bij het Stadhuis, hotels, toeristische attracties,de Zoetermeerse bibliotheek en het kantoor Floravontuur Promotie Zoetermeer aan de Eerste Stationsstraat 97.

50 jaar fiesten

Document acties