Floravontuur Promotie Zoetermeer

Jan van der Spekprijs 2017

maandag 6 november 2017

Wij feliciteren Reno Hilgersom van Het Wapen van Zoetermeer met de erfgoedprijs van Zoetermeer. In oktober kreeg hij deze prijs uitgereikt voor de vernieuwing van de drie hooibargen waardoor een monumentaal ensemble gehouden en versterkt is. 

 

Jan van der Spekprijs 2017

 

De tweejaarlijkse erfgoedprijs van Zoetermeer is dit keer uitgereikt aan de eigenaar van Het Wapen van Zoetermeer, eertijds bekend als de Drie Hooibargen. Hij heeft de Jan van der Spekprijs gekregen voor de vernieuwing van de drie hooibargen waardoor een monumentaal ensemble behouden en versterkt is.

 

Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) heeft aan het begin van deze eeuw de Jan van der Spekprijs in het leven geroepen. Deze prijs wordt om het jaar uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingespannen voor het behoud van het cultureel-historische erfgoed in Zoetermeer en omgeving. De naam is ontleend aan ‘drs Jan’, die een van de oprichters was van het Historisch Genootschap en jarenlang erevoorzitter.

 

De erfgoedprijs 2002 ging naar dhr. B. van den Heuvel, voor de restauratie van de boerderij Voorweg 125. In 2004 kreeg dhr. R.Sluiter deze omdat hij zijn nek heeft uitgestoken en Dorpsstraat 109 en 111 heeft opgeknapt, ondanks tegenzin en onder zware druk van het HGOS. In 2007 ging de prijs naar de familie Jamin/Delsing van 1ste Stationsstraat 84, ofwel het prachtig gerestaureerde Huize Nabij. In 2009 kreeg mw. B. Koopmans de prijs vanwege haar brede inzet voor het Zoetermeerse erfgoed. Daarna volgden nog twee winnaars: in 2013 de familie Henneken voor hun niet aflatende ijver de 4de Stationsstraat 481 te restaureren en in 2015 de eigenaren van het Thomashuis aan de Zegwaartseweg 66.

 

Dit jaar waren de leden gevraagd nominaties in te dienen en tijdens de Oldtimerdag in de Dorpsstraat kon ook het publiek haar voorkeuren kenbaar maken. Uiteindelijk heeft de Commissie Historisch Erfgoed nominaties uitgewerkt. Behalve de drie hooibargen van het Wapen van Zoetermeer, Zegwaartseweg 31, waren dat het herstel van de Hooischuur van kinderboerderij Het Buitenbeest aan de Voorweg met originele materialen, als mede de uitgebreide en zorgvuldige renovatie van de toren van de Oude Kerk.

 

Winnaar werd het Wapen van Zoetermeer. Niet alleen omdat op particulier initiatief werd gekozen voor traditionele herbouw doch ook voor het open houden van de drie hooibargen waardoor het monumentale boerderij-ensemble werd versterkt en tegelijk modern gebruik toelaat. Dat verdient in de ogen van Oud Soetermeer alle lof.

 

**************

 

Foto:

Voorzitter Bert van Eken reikt het kunstwerk van glas uit aan Reno Hilgersom van het Wapen van Zoetermeer (foto Aat Hoogland)

 

Naar nieuwsoverzicht